Galerii imagini

Materiale publicitare

Autentificare utilizatori

CAPTCHA
Cod:
Imagine CAPTCHA
Introduceţi caracterele prezentate in imagine.

Noutăţi

Informaţi-vă asupra ultimilor noastre noutăţi!

Emite conţinut

Sondaj piaţa muncii

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” vă invită să participaţi, în cadrul Proiectului cu finanţare europeană „Dezvoltarea abilităţilor profesionale pentru reintegrarea şomerilor în viaţa activă în regiunile Sud Muntenia şi Sud-Vest”, la un sondaj de 7 întrebări...

citeşte mai mult...

Statistici

  • Afişări:4,954,961
  • Vizitatori unici:0
  • Utilizatori înregistraţi:240
  • Vizitatori neînregistraţi:64
  • IP-ul dvs. 3.236.132.132

OSPATAR (CHELNER) VANZATOR IN UNITATI DE ALIMENTATIE

Perioada desfăşurare:    01/01/1970 - 01/01/1970
Locaţie:
CRFPA Valcea, str. Calea lui Traian, nr. 98, Rm. Valcea, jud. Valcea
Instructori:
Buldoaza Maria, Deaconu Elena-Iuliana, Stroe Viorel

Ospatarul asigură servirea consumatorilor cu produsele alimentare solicitate, într-un local de alimentaţie publică. Serveşte la cererea consumatorilor preparate culinare, băuturi şi alte produse comestibile. Serviciul propriu-zis constă în primirea clienţilor şi stabilirea relaţiei cu acesţia (salutul, pronunţarea numelui clientului, dacă este cunoscut, informarea lor sugestivă, verbală şi prin listă.)

Ospătarul are atribuţii  legate de sistemele de servire în unităţile de alimentaţie. Personalul care asigură serviciile de masă, trebuie să posede toate deprinderile şi calităţile profesionale, pentru efectuarea serviciilor cu calm, decenţă, în toate etapele meniului şi operaţiile de servire–debarasare respectând o serie de reguli.

În acest scop, el efectuează o serie de activităţi importante, cuprinzand şi un număr de sarcini ce-i revin ospătarului după ce a realizat toate etapele servirii, pentru a deconta consumaţia.

 Ospătarul îndeplineşte o serie de sarcini legate de pregătirea personalului pentru începerea activităţii, care se prezintă la instructajul profesional în prezenţa şefului de unitate (şefului de sală) pentru verificarea  ţinutei fizice şi vestimentare, cu ustensile de lucru, precum şi informarea privind sortimentele de preparate culinare, de cofetarie-patiserie de bază sau noi şi băuturi cu preţurile aferente, oferite spre consum. Se  verifică starea de curăţenie şi igiena a salonului şi obiectelor de servire (farfurii, tacâmuri, pahare etc.), precum şi integritatea acestora. 

Principalele obiective exprimate în competenţe profesionale îndeplinite de un ospatar (chelner) vanzator in unitati de alimentatie sunt următoarele:

               -    Aplicarea NPM si PSI

-       Mentinerea unui mediu de munca sigur si curat

-       Organizarea locului de munca

-       Preluarea comenzilor clientilor

-       Servirea preparatelor culinare si a bauturilor

-       Incasarea contravalorii serviciilor oferite

-       Pregatirea locului de servire pentru o noua comanda

-       Comunicarea interactiva la locul de munca

-       Efectuarea muncii in echipa

Ospătarul are o serie  de responsabilitatii ce privesc corectitudinea intocmirii si incasarii notelor de plata, predarea sumelor incasate la sfarsitul turei catre seful de sala,  prezentarea la fiecare masa a bonului fiscal si al notei de platasi raspunde pentru calitatea serviciilor oferite.

Durata programului de formare este de 720 ore, din care 240 teorie si 360 practica. Instruirea se desfasoara in salile de curs şi în atelierul de instruire practică pentru ospătari a CRFPA Vălcea.

Evaluarea finala este estimata ca  va avea loc in data de  27.04.2013 si se va face, prin acordarea de note de către o comisie de examinare, pe baza de examen scris grila şi a unei lucrări practice executate de cursant.
Pentru obţinerea certificatului de calificare, persoana instruita trebuie sa obţină, la aceasta evaluare, media minima 5(cinci) la proba teoretica si 6(sase) la proba practica.
Certificarea constă în eliberarea, pe baza procesului verbal de examen, a certificatului de calificare tip M.M.S.S.F. si M.E.C însoţit de un supliment descriptiv care conţine competenţele profesionale dobandite în urma absolvirii cursului.